Agenda

 

Het orkest

 

Verenigd Hoorns orkest SINFONIA werd opgericht in 1929 uit een muzikaal groepje, dat zich ”VOP” noemde (voor ons plezier); het speelde bij bijzondere gelegenheden. In 1939 werd voor het eerst een klassiek concert uitgevoerd. Rond het twintigjarig bestaan werd de naam veranderd in Hoorns Orkest Sinfonia. Men was inmiddels uitgegroeid van salonorkestje tot symfonieorkest met een flinke strijkers- en blazersgroep. In de loop der jaren fuseerden verschillende muziekverenigingen uit de regio met Sinfonia, waaronder in 1951 het orkest van Sappho Hoorn en tenslotte in 1974 ook Apollo uit Edam en Crescendo uit Enkhuizen.

Sinfonia geeft twee keer per jaar een concert met werken uit het klassieke repertoire en begeleidt daarnaast bijvoorbeeld koren, verzorgt optredens in zorginstellingen en programmeert kinderconcerten. In het verleden is er regelmatig medewerking verleend aan operettes; in 2015 begeleidde Sinfonia de allerlaatste voorstellingen van de Hoornse operettevereniging. In kleiner verband hebben verschillende orkestleden onder meer opgetreden op scholen, tijdens ontvangsten en op tuinfeesten.

De vereniging heeft nu 40 leden. Bij uitvoeringen speelt er altijd een aantal gastmusici mee, zoals bijvoorbeeld een harpiste en extra slagwerkers en koperblazers. Leuk is de samenwerking  met andere amateurverenigingen. De afgelopen jaren waren dit tekenclub Debutade, Fotowerkgroep Hoorn en schildervereniging Kunst op Zolder. Zij verzorgden aan de concerten gerelateerde tentoonstellingen in de Oosterkerk.

Sinfonia speelt graag met solisten. In 2015 schitterde violist Maxime Gulikers in het vioolconcert van Bruch, in 2016 was dat cellist Karel Bredenhorst in het celloconcert van Dvorák, in 2017 met pianist Maarten den Hengst in het 3e pianoconcert van Beethoven en in 2018 met sopraan Selma Harkink in diverse aria's uit bekende Italiaanse opera's.

 

 
Nieuws over Sinfonia ontvangen en op de hoogte blijven van haar concerten?
Meldt u dan aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief die ca. twee keer per jaar verschijnt!
Dit kan door een mailtje te sturen naar: penningmeester==at==sinfoniahoorn.nl
 
 

Zoeken