Agenda

 
Overige activiteiten
Operette in het Park
Geschreven door Ypie de Boer   

Op 22, 23 en 24 maart 2013 heeft het orkest de drie voorstellingen van de Hoornse Operette Vereniging begeleid. Dat gebeurde allemaal in de Hamletzaal in de Hoornse Schouwburg Het Park.
Voor bijna alle orkestleden was het een volstrekt nieuwe ervaring. Dit was nog eens wat anders dan een concert in een overzichtelijke ‘concertzaal’. Grotendeels onzichtbaar voor het publiek, zaten de musici in de slechts door lessenaarlampjes verlichte orkestbak. De strijkers in het deel voor het podium en de blazers hier achter, een meter lager en ook nog eens helemaal onder het podium. Boven de strijkers een vangnet voor eventuele al te enthousiaste misstappende operette-spelers. En op de bok de zeer gedreven dirigent Stephan Pas die, duidelijk zichtbaar voor acteurs, zangers en musici (en voor het publiek!), alles tot een geheel samensmeedde.

Het ging steeds gestroomlijnder. Sinds januari waren er vele gezamenlijke repetities geweest. Een aantal keren met het operettekoor, een aantal keren met de solisten, uiteindelijk met alles en iedereen erbij, en tussendoor ook nog enkele eigen ‘puntjes-op-de-i-orkestrepetities’. Daarna nog de voor- en de echte generale.
En toen bevond het orkest zich op een niveau waarbij het bijna als vanzelf ging. Het luchtige karakter van de Franse muziek kwam volgens onze fans heel goed tot uiting. Als een toneelscène erom vroeg, dan werd de muziek dreigend, zelfs zwaar en ‘pomposa’. Natuurlijk was er wel eens een verdwaalde of verkeerde noot. Maar er ging zoveel heel goed. Er waren feilloze, zekere inzetten na een maat van doodse stilte. Het orkest voelde de veranderingen van dynamiek aankomen: ff - mf - sf - p - poco piu f . De talloze tempo-wisselingen werden met schijnbaar gemak genomen: andante - rall. - piu vivo - allegro non troppo - animato . En ook als er af en toe iets heel anders op het toneel gebeurde dan iedereen verwachtte, reageerden de musici als ware professionals, op koers gehouden door (het stokje van) de dirigent.
Zeer geconcentreerd èn ontspannen speelden de zesendertig (er waren helaas drie zieken) orkestleden en circa acht gastspelers hun partij. En tegelijkertijd genoten ze van de prachtige koren, de duetten en solo’s en van het hoorbaar fraaie acteren van de operette-spelers.
Een bijna drie uur durende voorstelling over liefde, intriges en politiek in het Parijs van net na de Franse revolutie van 1789. Moe, maar voldaan en vooral ook trots op hun muzikale prestatie keerden de musici na elke voorstelling huiswaarts. De belevenissen van ‘La fille de Madame Angot’ (van de Franse componist Charles Lecocq) zullen de orkestleden nog lang bijblijven.
En ja, de voorstelling is opgenomen. De HOV heeft het orkest uitgenodigd om met hen samen de hele voorstelling op dvd te zien.

 
Tuinconcert Avenhorn
Geschreven door Jeroen van Rhijn   

Op 2 juli 2011 hebben leden van Sinfonia in verschillende kleine bezettingen een 4 uur durend muzikaal programma verzorgd tijdens een picknick in Avenhorn. De picknick werd georganiseerd door onze opdrachtgever in zijn parkachtige tuin, waarbij circa 100 gasten op het ruime gazon hun met veel zorg zelf samengestelde picknickmanden nuttigden of althans de inhoud daarvan. Voor West-Friesland is dit misschien een heel nieuw concept, maar voor onze opdrachtgever niet: hij, zijn eega en hun twee kinderen hebben 9 jaar in de buurt van Londen gewoond waar zij met dit gebruik hebben kennis gemaakt en waarvan zij vaak - op de mooiste locaties en tuinen - genoten hebben. Na neergestreken te zijn in Avenhorn wilden zij graag dit gebruik als het ware importeren. Het was misschien een gok of even oefenen, maar het bleek op 2 juli een doorslaggevend succes te zijn.

 

Ook West-Friezen en aanverwanten kunnen een prachtige picknick samenstellen en daar gezamenlijk van genieten. Het geheel gecomplementeerd door de charmante aandacht van gastheer en -vrouw, de overweldigende ambiance, de goedgezinde weergoden en de muzikale bijdrage door Sinfonia. De foto's zijn slechts een kleine impressie van een imposant geheel, waarbij de bijzondere wens van onze opdrachtgever mede door aangename voorgesprekken gestalte heeft gekregen. Ook wij zijn trots op het resultaat. Dit picknickconcert illustreert maar weer eens zeer duidelijk hoe bijzonder prettig het is met een solide en creatieve opdrachtgever te mogen en kunnen samenwerken. Een-en-ander heeft geleid tot het voornemen deze première volgend jaar een vervolg te geven, wellicht met een wat grotere orkestbezetting en medewerking door solisten en koor. Het idee voor een Italiaanse middag is reeds gevallen. Wij zien uit naar het vervolg. Wat in ieder geval aantrekkelijk bleek was het optreden van kleinere ensembles door orkestleden, hetgeen onze voorgenomen flexibiliteit heeft ingeluid. Wordt vervolgd.

 
Muziekverhaaltjes op Hoornse basisscholen
Geschreven door Eltine   

Dinsdag 11 oktober hebben Yvonne, Piet, Rob, Sonila en ik op drie Hoornse basisscholen voor zo'n 400 kinderen in vijf sessies verhaaltjes gespeeld van Beatrix Potter, over kikkers, konijnen, eenden, muizen, poezen en ratten. Na al die kleine verhaaltjes van ons kleine groepje vertelden we dat we 23 oktober een heel groot verhaal gaan spelen, met een heel groot orkest, over de held Peter en de Wolf. Een paar van de spelers in dat stuk konden we laten horen: eend, grootvader, vogel en Peter. "Was er niet ook een kat"? "Zitten er cavia's in?"

Elke school was anders en elke keer gebeurden er andere dingen. Een ding was de hele dag hetzelfde: iedereen vond het leuk, en wij ook. Sonila en Rob pakten de kinderen al in met een muziekje bij binnenkomst, en Piet had veel succes met de Fagot en zijn verhalen over zijn "takkenbos". Juffen en meesters lazen voor, en soms een van de kinderen. We hebben flyers uitgedeeld, vastgeniet aan een kleurplaat: "jaaaaa!" Het idee om de kleurplaten op te hangen bij het concert viel goed. Een meisje trok na afloop aan mijn mouw en zei: "Ik ga ze-ker komen.... ja als mijn moeder wil, ga ik ze-ker komen". Laten we hopen dat alle moeders en vaders inderdaad willen!

 


Zoeken