Agenda

zo 27 jan 2019, 15:00
Concert : Sinfonia bestaat 90 jaar!
Oosterkerk, Hoorn


Recensies en ander nieuws


Sinfonía speelt dynamisch en energiek tegelijk
Regina Arbouw
Noordhollands Dagblad, Dagblad voor West-Friesland, maandag 20 november 2017
Muziek
Italiaanse opera door Verenigd Hoorns Orkest Sinfonia.
Bijgewoond op zondagmiddag in de Oosterkerk te Hoorn.

Onder de veelzeggende titel 'La Scala' presenteerde Sinfonia een aantal hoogtepunten uit het Italiaanse operarepertoire.

Het orkest heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt, maar geput uit opera's uit de achttiende en negentiende eeuw. Muziek die elke liefhebber onmiddellijk herkent en bijna onvoorwaardelijk omarmt. Twee delen uit Norma vormden de eerste kennismaking met het orkest onder leiding van Coen Stuit en de sopraan Selma Harkink. In de 'Ouverture' werd de toon gezet door een krachtig spelend slagwerk, sterke strijkers en een romantisch gespeeld tussendeel. Hier musiceerde een kloek orkest, dat ook in de voortgang van de middag de muziek alle eer aandeed. Zoals In de 'Ouverture' tot de opera 'Nabucco' van Guiseppe Verdi. Het hele orkest verraste hierin met mooie dynamische bewegingen en een energieke blazersgroep. De Preludio Sinfónico SC 32' van Puccini wordt in de regio niet zo vaak gehoord, wel fijn dus dat Sinfonia dit betrekkelijke jeugdwerk op het programma zette. De uitvoering ervan ging wat moeizaam van start, waardoor het thema aanvankelijk wat onhelder bleef. Geleidelijk vonden de verschillende orkestgroepen elkaar beter, waardoor de vervolgdelen meer samenhang kregen. De sopraan Selma Harkink zong een aantal zeer verschillende aria's, echte publiekslievelingen. In 'Casta Diva' uit Norma van Bellini bracht ze haar publiek behalve uitstekend podiumgedrag, ook een mooie, emotionele Norma. Selma Harkinkschakelt gemakkelijk in haar volume en heeft een werk met een ruime hoogte. Dat maakte haar stem ook geschikt voor dit belcantorepertoire, waarin stemmingen worden uitgedrukt door de intonatie, uitdrukking en volume van de solist. Emoties waren er genoeg in de aria's, op het tonaal werden ze goed vertaald door de sopraan. De bijval was passend en rumoerig, gaf een ongedwongen sfeer.
Sinfonia speelde een groot deel van de middag de rol van begeleidingsorkest, soms gepast bescheiden, soms wat enthousiaster. Soms viel het geluid van de sopraan wat stil door de kracht van de strijkersgroepen, nooit lang, nooit hinderlijk. De middag werd afgesloten met de 'Ouverture' tot de 'Barbier van Sevilla'. Gloedvol spel, energiek en zelfverzekerd. Dat wist het publiek ook te waarderen.


 
Beethoven op z'n best bij Sinfonia
Faralda Houthuijsen
Noordhollands Dagblad, Dagblad voor West-Friesland, donderdag 11 mei 2017

Muziek
Voorjaarsconcert Sinfonia, zondag 21 mei 15:00 uur in de Oosterkerk te Hoorn.


Maarten den Hengst repeteert mee met Sinfonia (foto: Faralda Houthuijsen)

Er was een programma met een prachtig pianoconcert. Er was een jonge, talentvolle pianist. Er waren veel repetities achter de rug en de uitvoering stond voor de deur. Toen zegde de pianist af. Er heerste even paniek bij het bestuur van Verenigd Hoorns Orkest Sinfonia toen de mededeling kwam dat de solopianist niet kon meedoen aan het concert. Gelukkig wist dirigent Coen Stuit binnen een dag een vervanger te regelen. "Coen belde mij in een ontzettend drukke periode, dus ik moest er even over nadenken", zegt pianist Maarten den Hengst. "Ik bedacht dat er twee redenen waren om het wel te doen: ten eerste omdat het Coen is én omdat het om één van mijn absolute lievelingsconcerten gaat."
"Maarten en ik zijn oude studiegenootjes", legt Stuit uit. "Voor mij is het extra bijzonder, omdat mijn eerste openbare concert met hem was. We traden op als duo: hij op piano, ik op klarinet." Het stuk waar het nu om draait, is het derde pianoconcert van Beethoven. "Dit is samen met het vierde pianoconcert Beethoven op zijn best", vindt Den Hengst. "Ik vind het heerlijk dat ik dit mag doen." Gelukkig was de datum van het concert nog vrij in de agenda van de pianist, die als solist en in kamermuziekverband optreedt in binnen- en buitenland. Ook organiseerde hij vijf jaar een concertserie in Amsterdam, maar dat loopt nu op zijn eind. "Ik vind het tijd voor nieuwe wegen. Eén is dat ik me ga storten op het pianoduo dat ik met mijn vrouw heb: Amacord."

Revolutie
Naast het pianoconcert staat onder andere een ouverture van Gluck op het concertprogramma van Sinfonia. "Die is totaal onbekend, maar betekende wel een revolutie in de muziekhistorie", stelt Stuit. "Zonder Gluck zou er geen Beethoven of Mozart zijn geweest."
Stuit zelf veroorzaakte een kleine revolutie bij Sinfonia. Sinds zijn komst drie jaar geleden kreeg het orkest een aardige impuls. "Het publiek vindt dat we beter zijn gaan spelen", weet penningmeester Florien Groenewegen. "We zijn gegroeid en flink verjongd", vult voorzitster Kitty Broers aan. "Maar meer leden zijn altijd welkom, vooral strijkers."
Het bestuur schrijft de groei mede toe aan een nieuwe programmering. "Ik probeer zoveel mogelijk input van de leden te krijgen", beargumenteert Stuit. "Over het algemeen zet ik bekende en totaal onbekende stukken naast elkaar. Ook probeer ik in de programma's onderling veel af te wisselen, zodat de leden alles meekrijgen."


 
Concert van rijke, muzikale verhalen
Faraida Houthuijsen
Noordhollands Dagblad, Dagblad voor West-Friesland, maandag 22 mei 2017
Muziek
Voorjaarsconcert Verenigd Hoorns Orkest Sinfonia.
Bijgewoond op zondagmiddag in de Oosterkerk te Hoorn.


Sinfonia pakt haar voorjaarsconcert deze keer groots aan. Slechts drie werken staan op het programma, maar dat zijn dan ook lijvige stukken.

Lees meer...
 
Wethouder Judith de Jong bezoekt repetitie Sinfonia

RODI: nieuws uit de regio,
woensdag 25 januari 2017


Wethouder Judith de Jong (tweede van rechts) kreeg bij Sinfonia een uitgebreide rondleiding en speelde zelfs mee met het orkest

HOORN - Wethouder Judith de Jong bezocht maandagavond 23 januari de wekelijkse repetitie van het Hoornse symfonieorkest Sinfonia. Zij werd door voorzitter Kitty Broers en het volledige bestuur hartelijk ontvangen.

Wethouder de Jong kreeg een uitgebreide rondleiding en informatie over het wel en wee van het orkest. Zij heeft een conservatoriumopleiding voor viool gedaan en vond het heerlijk om met Sinfonia mee te spelen.


Sinfonia speelt regelmatig samen met jonge talenten en voor het komende concert op 21 mei spelen zij samen met Johannes Asfaw het derde pianoconcert van Beethoven. De vijftienjarige Johannes is de jongste dirigent-pianist van Nederland. Na zijn optredens in De Wereld Draait Door en Paul Witteman’s Podium zijn de orkestleden erg blij dat zij deze talentvolle jongen zondag 21 mei mogen begeleiden in de Oosterkerk in Hoorn.


Sinfonia is op zoek naar muzikanten; met name alt- en eerste violisten en cellospelers zijn van harte welkom. Het orkest staat onder leiding van de jonge dirigent Coen Stuit.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 4

Zoeken