Agenda

zo 27 jan 2019, 15:00
Concert : Sinfonia bestaat 90 jaar!
Oosterkerk, Hoorn


Sinfonia en Floraklanken excelleren
Wim Meilof
Noordhollands Dagblad, Dagblad voor West-Friesland, maandag 15 december 2014
Muziek
Winterconcert van Sinfonia met medewerking van Floraklanken.
Bijgewoond op zondagmiddag in de Noorderkerk te Hoorn.

Onder het thema ‘onvoltooid’ was het repertoire van dit jubileumconcert samengesteld: vijfentachtig is nog geen honderd jaar, dus maar vol naar de toekomst. Dat het orkest Sinfonia dit heel serieus nam, klonk al in de ouverture ‘Egmont’ van Van Beethoven. Een volwassen symfonieklank, prima samenspel, fraaie crescendo’s, goed ondersteunende bassen en mooie hout- en koperblazers creëerden muziek die het oor van de luisteraars streelde. Bovendien was de interactie tussen dirigent (die elk instrument blindelings wist te vinden) en zijn spelers uitstekend.


Symfonie nr. 8, ‘De Onvoltooide’, is een werk waarop je je heerlijk kunt laten wegdrijven op het thema, gespeeld door de celli of dan weer door de violen, en intussen verder te mijmeren over de toekomst. Prachtig spel met opvallende syncopische fluiten en goed gelijk pizzicato door de celli. Het pizzicato van de violen had wel iets gelijker gemoeten. Het slot van het tweede deel was bijzonder mooi.
Na de pauze het minder bekende ‘Stabat Mater’ van Schubert. Ragfijne compositie met veel treurnisopwekkende toonintervallen. Prima koorinzetten, met veel overtuiging gezongen. Met evenwichtig spel tussen koor en orkest beloonde de volle Noorderkerk alle musici met royaal applaus.
Tot slot zongen en speelden de koren en het orkest een vijftal delen uit het ‘Requiem in d’, KV 626 van Mozart. De koren hebben dit werk zeer goed in de vingers, of beter in de kelen, en de lange en wijze muzikale arm van Arnold Bakker was nog duidelijk volgbaar.
De nieuwe dirigent Coen Stuit beschikt eveneens over een wijze muzikale armslag, want zijn orkest begeleidde goed, soleerde in die maten waar voorgeschreven en koor en orkest luisterden goed naar elkaar om zo fijn mogelijk samen te kunnen musiceren.
Een ontroerend fraai ‘Agnus Dei’ en een perfect ‘Sanctus en Hosanna’ hielden het publiek in hun muzikale greep. Het sfeervol vertolkte ‘Hostias’ betekende het slot van dit concert maar ook een diepe ontlading bij alle luisteraars die nu pas hun opgebouwde waardering ten volle konden uiten.
Een concert met veel toekomstverwachting van koren en orkest.

 

 

Zoeken