Agenda

zo 27 jan 2019, 15:00
Concert : Sinfonia bestaat 90 jaar!
Oosterkerk, Hoorn


Operette in het Park
Geschreven door Ypie de Boer   

Op 22, 23 en 24 maart 2013 heeft het orkest de drie voorstellingen van de Hoornse Operette Vereniging begeleid. Dat gebeurde allemaal in de Hamletzaal in de Hoornse Schouwburg Het Park.
Voor bijna alle orkestleden was het een volstrekt nieuwe ervaring. Dit was nog eens wat anders dan een concert in een overzichtelijke ‘concertzaal’. Grotendeels onzichtbaar voor het publiek, zaten de musici in de slechts door lessenaarlampjes verlichte orkestbak. De strijkers in het deel voor het podium en de blazers hier achter, een meter lager en ook nog eens helemaal onder het podium. Boven de strijkers een vangnet voor eventuele al te enthousiaste misstappende operette-spelers. En op de bok de zeer gedreven dirigent Stephan Pas die, duidelijk zichtbaar voor acteurs, zangers en musici (en voor het publiek!), alles tot een geheel samensmeedde.

Meer foto's

Het ging steeds gestroomlijnder. Sinds januari waren er vele gezamenlijke repetities geweest. Een aantal keren met het operettekoor, een aantal keren met de solisten, uiteindelijk met alles en iedereen erbij, en tussendoor ook nog enkele eigen ‘puntjes-op-de-i-orkestrepetities’. Daarna nog de voor- en de echte generale.
En toen bevond het orkest zich op een niveau waarbij het bijna als vanzelf ging. Het luchtige karakter van de Franse muziek kwam volgens onze fans heel goed tot uiting. Als een toneelscène erom vroeg, dan werd de muziek dreigend, zelfs zwaar en ‘pomposa’. Natuurlijk was er wel eens een verdwaalde of verkeerde noot. Maar er ging zoveel heel goed. Er waren feilloze, zekere inzetten na een maat van doodse stilte. Het orkest voelde de veranderingen van dynamiek aankomen: ff - mf - sf - p - poco piu f . De talloze tempo-wisselingen werden met schijnbaar gemak genomen: andante - rall. - piu vivo - allegro non troppo - animato . En ook als er af en toe iets heel anders op het toneel gebeurde dan iedereen verwachtte, reageerden de musici als ware professionals, op koers gehouden door (het stokje van) de dirigent.
Zeer geconcentreerd èn ontspannen speelden de zesendertig (er waren helaas drie zieken) orkestleden en circa acht gastspelers hun partij. En tegelijkertijd genoten ze van de prachtige koren, de duetten en solo’s en van het hoorbaar fraaie acteren van de operette-spelers. 
Een bijna drie uur durende voorstelling over liefde, intriges en politiek in het Parijs van net na de Franse revolutie van 1789. Moe, maar voldaan en vooral ook trots op hun muzikale prestatie keerden de musici na elke voorstelling huiswaarts. De belevenissen van ‘La fille de Madame Angot’ (van de Franse componist Charles Lecocq) zullen de orkestleden nog lang bijblijven.
En ja, de voorstelling is opgenomen. De HOV heeft het orkest uitgenodigd om met hen samen de hele voorstelling op dvd te zien.

 

 

 

Zoeken