Agenda

zo 27 jan 2019, 15:00
Concert : Sinfonia bestaat 90 jaar!
Oosterkerk, Hoorn


Schitterende meerstemmigheid
De Hoornse Operette Vereniging, 'De dochter van madame Angot', vrijdag 22 maart 2013 gezien in Het Park, Hoorn.
Recensie uit het Noordhollands Dagblad door Faralda Houthuijsen

De Franse operette 'La fille de madame Angot'van Charles Lecocq biedt prachtige muziek met een grote rol voor het koor. In schitterend uitgevoerde meerstemmigheid brengen de solisten, samen met de koorleden van de Hoornse Operette Vereniging, de moeilijke tijd net na de Franse Revolutie op een lichte manier tot leven.
Clairette Angot, een wees die door de marktbewoners uit de Parijse Hallen is opgevoed, is uitgehuwelijkt aan Pomponnet, maar zij heeft een oogje op Anga Pitou, die politiek getinte liedjes zingt en het niet zo neemt met trouw.
Samenzweerster mademaoiselle Lange verleidt Potou, die zij wel geschikt acht als minnaar en mede-samenzweerder, naast Larivaudière.
Het koor zorgt constant voor een kleurrijk, goed uitgebalanceerd beeld. Iedereen kent zijn plaats en de niet heek eenvoudige choreografieën worden netjes uitgevoerd.
Zang en spel van de solisten zijn prima verzorgd. Zo laat Sharon ten Haaf de twee gezichten van Clairette goed zien: onderdanig en dankbaar tegenover al haar 'ouders' en tegelijk een bijzonder sterke persoonlijkheid die alles gedaan krijgt wat ze wil. Deze operette biedt haar geen grootse aria's om te excelleren, maar ze laat haar prachtige stem genoeg horen.
Steven Schilp weet als bescheiden pruikenmaker vanaf zijn eerste lied medeleven op te wekken. Met vrolijke fratsen vermaakt hij het publiek. Hans van Niekerk maakt van Larivaudière de onzekere agent, maar met een sterke zangstem.
Voor het eerst na 25 jaar werkt de HOV samen met een niet-professioneel orkest: Sinfonia uit Hoorn. Dat biedt voor- en nadelen. De klank van het orkest is voller en rijker dan voorheen, maar overstemt regelmatig het koor, waardoor de teksten niet meer verstaanbaar zijn. Bij de solisten is dat overigens geen probleem; zelfs als af en toe de versterking wegvalt, zijn zij nog goed te volgen. Kleine onregelmatigheden of een verdwaalde toon zijn de amateurs, die niet gewend zijn in het donker onder het toneel te spelen, niet te verwijten. Ze treffen telkens de juiste sfeer en bieden de zangers voldoende steun.

 

 

Zoeken