Agenda

zo 27 jan 2019, 15:00
Concert : Sinfonia bestaat 90 jaar!
Oosterkerk, Hoorn


Gulikers schittert bij Sinfonia
Ruud Weissenbach
Noordhollands Dagblad, Dagblad voor West-Friesland, maandag 30 november 2015
Muziek
Najaarsconcert Verenigd Hoorns Orkest Sinfonia, m.m.v. violist Maxime Gulikers.
Bijgewoond op zondagmiddag in de Oosterkerk te Hoorn.

Het Verenigd Orkest Sinfonía mocht zich verheugen in een grote opkomst en na opening door de voorzitter was het de compositie 'Mars in d-molP van Anton Bruckner die op de lessenaar stond.
Het is een wat wonderlijke melodie in een enigszins haperend marstempo. Daar is het orkest niet schuldig aan.
De diverse instrumentgroepen kwamen mooi naar voren, maar echt kippenvel kreeg ik er niet van.
Dat werd wel anders toen violist Maxime Gulikers aantrad om samen met Sinfonia het 1e vioolconcert van Max Bruch te vertolken. Hij nam bij de opening heel royaal de tijd met de inleidende melodie en dat was bepaald een verademing in deze gehaaste tijd. Zijn spel is dynamisch en trefzeker en het orkest begeleidde doeltreffend, maar wel met de kanttekening dat het niet aldoor even zuiver was.

 

 

Via een mooie overgang volgde het superromantisch gespeelde tweede deel. Het orkest was duidelijk in betere stemming.
Maxime Gulikers liet zijn viool smachtend zingen en bracht Bruch op een fraaie manier, waarbij dirigent Coen Stuit in dit deel het orkest liet fluisteren. Ook in het slotdeel toonde Maxime Gulikers zijn sterke spel en fraaie toon tijdens al die moeiteloos genomen loopjes. Het was een feest voor het oor en ik mag zeggen dat Sinfonia een sterke troef ín huis heeft gehaald met deze solist. Het applaus van zowel publiek als orkest sprak voor zich.
In de pauze kon het publiek kennismaken met Fotowerkgroep Hoorn. Haar leden hadden een keuze gemaakt van foto's die gemaakt werden tijdens repetities van Sinfonía. Interessant waren de verschillen in interpretatie tussen de diverse leden. Het resultaat was heel behoorlijk, hoewel ik de foto's liever met een donker passe-partout had gezien.
Na de pauze werden de delen 1,3 en 4 van de 'Schotse Symfonie' van Felix Mendelssohn Bartoldy uitgevoerd.
Dirigent Coen Stuit liet het orkest in alle glorie spelen en afgezien van enkele probleempjes wat betreft zuiverheid en tempo was het een indrukwekkend optreden. In de zachte delen mengde de storm buiten zich met de muziek en riepen de elementen samen met het orkest een prachtige Schotse sfeer op. Een geslaagd romantisch najaarsconcert.

 

Zoeken